Studia na WPiA UAM

Studia na WPiA UAM

Postprzez aivii » 11 sty 2010, o 20:10

Witajcie ; )

jestem zainteresowana studiami prawa - zaocznymi na uam albo umk. Niestety, jako mieszkanka południa Polski (po maturze się przeprowadzam bardziej na północ) nie mam zielonego pojęcia nt. 'rankingu' tych oto uczelni: tj. na której z nich tak naprawdę warto studiować.
Czy mógłby ktoś z tu obecnych obiektywnie ocenić obie placówki? Zdaje sobie sprawę, że znajdę tu tylko i wyłacznie studentów UAM ale może potraficie obiektywnie ocenić Waszą uczelnię?

Kolejne pytanie to wysokość czesnych [na semestr] oraz system przyjmowania kandydatów na studia zaoczne. Ze strony wyczytałam, że przyjmowani są wg kolejności do wyczerpania limitu miejsc, a jedynym warunkiem jest zdana matura - czy jest to prawda?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Nie ma początku, nie ma końca. Jest tylko niezaspokojona pasja życia (F.F.)
aivii

Re: Studia na WPiA UAM

Postprzez newager » 11 sty 2010, o 21:22

Na temat pierwszej części obiektywnie trudno się wypowiedzieć. W ostatnim rankingu byliśmy chyba za UMK, ale teraz będziemy (a raczej będziecie) mieć nową siedzibę, więc w rankingu to się poprawi. Poziom nauczania jest porównywalny w większości polskich uniwersytetów. Wiadomo, że UJ, czy UW to także prestiż, ale jeden z profesorów lansuje pogląd, że UJ jest najstarszy, UW największy, ale UAM NAJLEPSZY :)

Czesne - prawdopodobie 4500 zł/rok. Na pozostałą część pytania odpowiedź jest pozytywna.
Obrazek
newager
Moderator
Moderator

Postprzez aivii » 11 sty 2010, o 21:29

Dzięki za odpowiedź. : ) Na temat UJ na południu wcale nie krążą pozytywne opinie, dlatego też nie zostaję na rodzimych terenach..

Czy możesz mi wyjaśnić jakie ma znaczenie zmiana siedziby jeśli chodzi o ranking uczelni? Bo szczerze mówiąc zupełnie nie rozumiem o co chodzi. :oops:

System studiowania to zjazdy co tydzień w soboty i niedziele, czy zajęcia mogę mieć także w piątek?
aivii

Postprzez newager » 11 sty 2010, o 21:38

Wiem, że nie są one najlepsze, ale UJ to jednak UJ.

Rankingi to nie tylko kadra, ale zasoby biblioteki, liczba doktorantów, otwartych przewodów habilitacyjnych, możliowści lokalowych (a to największy problem na WPIA), liczby obowiązkowych przedmiotów, zinformatyzowania administracji etc.

Zajrzyj do "Strefy formalnej", tam masz różne linki, które Ci pomogą.
Obrazek
newager
Moderator
Moderator

Postprzez aivii » 11 sty 2010, o 22:00

Rozumiem w takim wypadku, że na większości przedmiotów sama zapisuje się na dane grupy, a jeśli zostanę przydzielona np. na grupę piątkową - mogę uczęszczac na zajęcia z grupą sobotnią a tylko na zaliczenia/egzamin pojawiać się w piątki?

Przeglądnęłam aktualnie obowiązujący plan zajęć dla studentów prawa zaocznego. Czy profesorowie niechętnym okiem patrzą na osoby spóźniające się te 15-20min (ze względu na dojazd ponad 2h) na wykłady czy raczej 'są ludźmi'? Wybacz naiwne pytania ale nie mam w tej kwestii zielonego pojęcia :roll:
aivii

Postprzez liq » 12 sty 2010, o 00:05

W piątek są ćwiczenia, ale one nie są obowiązkowe. Co do wykładów chodzisz jak chcesz i gdzie chcesz (do dziennych też) a egzamin zdajesz u tego u którego się zapisałaś na zajęcia (co zresztą można zmienić przed egzaminem)
liq

Postprzez newager » 12 sty 2010, o 12:34

aivii napisał(a):Czy profesorowie niechętnym okiem patrzą na osoby spóźniające się te 15-20min
Zależy na kogo trafisz ;) Znam jednego, studenci-wiedzą-Kogo, który gdy ma zły dzień to po wejściu na salę zamyka drzwi od środka ;)
Obrazek
newager
Moderator
Moderator

Postprzez roberto1987 » 12 sty 2010, o 16:30

tej jestem juz na 4 roku studiuje ponad 3 lata i nie wiem o kogo chodzi ;p Czy może odpowiedź ma coś wspolnego z logicznym myśleniem?
roberto1987

Postprzez newager » 12 sty 2010, o 16:39

Czyli wiesz-Kto-to-jest :P Nie spotkałeś się z tym? Jeżeli student S spóźni się na wykład, to profesor P zamyka drzwi od środka, wtedy i tylko wtedy, gdy student S spóźni się więcej niż minutę.
Obrazek
newager
Moderator
Moderator

Postprzez Kamil_sz017 » 13 sty 2010, o 15:01

Znam tan ból z zamykaniem drzwi sam nie mogłem wejść na pierwszą godzinę z około 2 razy ale na przerwie można się wślizgnąć:P
Kamil_sz017

Postprzez liq » 13 sty 2010, o 16:49

W Sali B/A są też drugie drzwi czasem otwarte ;) Ale nie brałem Tego przedmiotu więc mnie to ominęło jak wiele innych przyjemności z tym wykładowcą :)
liq

Postprzez anetta » 14 sty 2010, o 13:57

Hej mam pytanie o przeniesienie po 1 roku ze Szcecina dziennie na prawo UAM..chciałabym sie dowiedziec jaki jest dokladnie program studiow na 1 rok UAM bo nie moge nigdzie znalezc a chcialbym zbaczyc czy program w miare podobny i czy ktos z Was spotkal sie z osoba ktora sie przeniosla i jakie jeszcze wymogi trzeba spelnic oprocz zaliczenia roku?Pozdr
anetta

Postprzez newager » 14 sty 2010, o 14:36

To jest forum zaocznego studium. Wszystko co jest mi wiadome znajduje się na stronie wydziału.
Obrazek
newager
Moderator
Moderator

Postprzez anetta » 15 sty 2010, o 13:44

Ale mowie ze na stronie wydzialu nie moge tego znalezc...jakie sa obowiazkowe przedmioty na pierwszym roku?moze ktos mi powiedziec?
anetta

Postprzez newager » 15 sty 2010, o 14:01

Poszukaj zarządzeń dziekana (link w jednym z tematów).
Obrazek
newager
Moderator
Moderator

Następna strona

Powrót do 2009/2010